Var ska ungdomarna bo?
» 2011-11-08 ~ 20:53:25 Insändare «

Jag roar mig med att läsa tidningen Metro när jag sitter och äter min middag och speciellt kul är det att läsa insändarsidan. Det är intressant att veta vad för slags åsikter folk har och vad de tycker är viktigt för att vilja skriva ner det och skicka in det i tidningen. 

Ofta kan jag inte låta bli att reagera när jag läser insändarna: ibland blir jag störd, ibland håller jag med, ibland skrattar jag bara och folk som klagar på SL ignorerar jag bara. Dock känner jag mig inte angelägen att svara på dessa insändare, har ingen lust att "starta igång ett insändarkrig" som en del gör. Däremot har jag väl frihet att säga vad jag tycker här på min lilla blogg, eller....?

~*~*~*~

Läste idag en insändare som handlar om att hyresrätter görs om till bostadsrätter vilket innebär att de flesta ungdomar och studenter eller folk med liten inkomst kommer att ha svårt att hitta bostäder. Förvisso håller jag med om att det är dumt att hyresrätter försvinner, för det är faktiskt ett bra alternativ för många och det finns redan för få. Men den sista meningen gjorde mig fundersam.

"Det är inte rimligt att tiotusentals ungdomar saknar egen bostad. Staten och kommunerna måste börja ta ansvar för att vi unga ska kunna flytta hemifrån."

Är det verkligen staten och kommunerna som ska ta ansvar? Ska staten ta ansvar för att DU ska kunna bo i en egen lägenhet? Varför det? Folk slänger ur sig sådana påstående hela tiden, när något inte går som de vill, ja då är det statens fel och de måste ta sitt ansvar och göra något åt det. Men du själv då? Vad ska du själv göra?

Är det verkligen en rättighet att alla ungdomar ska kunna flytta hemifrån om de inte har råd? Vem säger det? Och varför är det statens skyldighet att se till så att du inte behöver bo kvar med dina föräldrar? 

I andra länder bor man kvar i sin familj även som vuxen, just kanske för att man inte har råd att flytta ut. Ja, då har man inget val än att stanna kvar och göra det bästa av det. Man växer upp på det viset och det blir en del av kulturen och traditionen. Blir det bättre förutsättningar för folk i ett land, då ändras vanorna och trenderna och idealen, men det är naivt att tro att man kan kräva det "ovanifrån". 

Om det är ett ideal att alla vuxna barn ska lämna sina föräldrar så får man väl kämpa för det och inte tro att någon annan ska ordna det för sig? Är det inte ett annat ideal i samhället idag att man ska vara självständig och oberoende och ta för sig? Vad hände med att vara handlingskraftig? Är det att klaga och hitta syndabockar? Slänga över ansvaret till någon annan? Sitta och kräva att saker och ting ska servas till en? Då tycker jag att det låter som en bortskämd unge som talar. 


I meningen innan skriver hon:
"... vilket gör att det blir ännu färre lägenheter kvar för oss som inte har 3 miljoner på banken, tio år i bostadskön eller föräldrar med kontakter i fastighetsbranschen."

Sorry, men sånt är livet. Det är orättvist; alla har det inte lika bra: en del människor är rika, andra är fattiga och jag tycker att vi ska vara tacksamma för att vi faktiskt bor i ett land där staten tar mer ansvar för den individuella människan än i många andra länder.

Face it. Eller gör nåt åt det. Själv. ^^v

Kommentarer
Postat av: Tokyo - Love

Hm... undrar bara hur du tänker när man ska bo kvar hemma? Ska man inte kunna plugga på universitetet då? De flesta flyttar ju just för att plugga eller jobba där det finns jobb.. Ska föräldrarna försörja en hela livet?

Jag har själv haft grym tur med lägenheter, men jag vet många som inte har det och som inte kan bo kvar hemma av en rad orsaker. Att hyresrätter inte byggs för att de inte genererar lika mycket pengar som bostadsrätter och att de som inte kan köpa sig ett hem då ska bli utan är ju galet!

2012-04-23 @ 18:22:26
URL: http://sakuradesu.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0