F2F av Phillip Finch
» 2013-03-04 ~ 18:11:00 Bok «

Nu när tentan i Nätverk och datakommunikation är avklarad har jag äntligen tid till annat. Det var en jobbig kurs, men i efterhand tycker jag nog att det var intressant och lärorikt; nyttigt framför allt. Man inser hur lite man vet och hur mycket mer det finns att lära.
 
En av tentafrågorna handlade om peer-to-peer, vilket fick mig att tänka på en bok jag läst för några år sedan. Men när jag hittade den igen här hemma visade sig att det inte alls var P2P utan F2F (face to face) som boken hette och det är ju inte alls samma sak.... Hur som helst, nu fick jag i alla fall tid att läsa om den. 
 
Det var ett sånt där lyckosamt reafynd man kan hitta ibland när man går på Coop och köper mat. Boken heter Direktkontakt på svenska och handlar om en intelligent seriemördarpsykopat som hittar sina offer på ett chattforum, men en av dem han tänkt mörda, Ellis, är en inbiten datornörd med hackerintressen och minst lika skärpt och lyckas avslöja mördaren. 
 
 
Boken är skriven 1996 och med tanke på hur mycket som har hänt inom IT-världen sen dess så känns det ibland lite löjeväckande när man läser beskrivningarna om hur internet funkar eller om den "coola och nya" tekniken när de fortfarande höll på med telefonuppkoppling och koaxialkablar... Men även om tekniken är äldre så är tänket fortfarande ungefär samma. Det finns nåt med internet som fascinerar människor och drar dem till sig som en magnet; se bara på alla sociala medier som finns idag. 
 
Det är en liten nostalgitripp för mig att läsa boken. Jag minns min egen tid på chattar och forum... tänker då speciellt på mIRC och när jag hängde inne på #kristnet. Tror faktiskt det var där jag började få upp ett intresse för datorer. Precis som i boken använder människor datorer och internet lite oaktsamt ibland och man tror att man har ett skydd, att ingen vet vem man är; att anonymitet existerar (och det gör det ju till en viss del, för oss "vanliga dödliga användare"), men vet en person bara hur han ska gå tillväga är det inte så svårt för honom att ta reda på vem du är och var du befinner dig. En av sakerna som avslöjar dig är ditt ip-nummer. Jag kommer ihåg en tjej en gång inne på #kristnet som hade två alias: en där hon var sig själv och en där hon kom in som icke-kristen och ifrågasatte allt (eller var det tvärtom....?). Det var nog ingen bra idé att göra så på en chatt där flertalet var datorgeeks. Hon blev avslöjad rätt så omgående och jag vet att jag tyckte synd om henne (jag menar, pinsamt värre...) men samtidigt väldigt imponerad av killen/killarna som avslöjade henne. Jag var dock inte lika road den gången de lurade mig att trycka Alt+F4... T_T
 
För att återgå till boken är den lättläst och väldigt spännande och påminner en del om Criminal Minds (även om de inte söker efter en profil). Man får reda på vem mördaren är och typ får följa med honom. Efterhand uppdagas hans olika identiteter en efter en, även om det inte är så omvälvande när man väl får reda på det dock. Det intressanta är tävlingen mellan mördaren och Ellis: hur de avslöjar varandra och till sist själva slutstriden där Ellis lyckas vinna. Oj, nu avslöjade jag slutet, men det är väl klart att Ellis vinner, för vad trodde ni?
 
En del scener är lite äckliga, speciellt när mördaren springer runt med en machete och mördar folk, men annars tycker jag det är en lagom balans av spänning, tekniksnack och där finns en liten dos av romans också. 
 
Läs den.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0